mercoledì 11 aprile 2012

3. Kiedy najlepiej rozpocząć odchudzanie?


Nowy Rok to czas postanowień, nabieramy wtedy energii i chęci do podjęcia zmian w naszym życiu. To także czas kiedy uświadamiamy sobie, że po świętach zostało nam kilka zbędnych kilogramów, a wiosna zbliża się dużymi krokami. Znowu będziemy mogły odsłonić troszkę więcej ciała, ale jak to zrobić gdy nie mieścimy się w swoje rzeczy, czujemy się ociężale i kiedy stajemy przed lustrem z niesmakiem stwierdzamy, że zmieniamy się w „Barbapapy“…
Nic dziwnego że wiele kobiet właśnie w noc Sylwestrową postanawia przejść na dietę i pozbyć się nadwagi. Takie postanowienie, to próba dla naszego charakteru, pozwala sprawdzić naszą silną wolę i motywację. To zresztą najlepszy moment by wypowiedzieć wojnę tłuszczykowi i być piękne na wiosnę!
Jeżeli zaczynamy myśleć obsesyjnie o tym, że powinnyśmy schudnąć, zaczynamy szukać odpowiedniej diety – w gazetach lub w internecie. Prawie codziennie stykamy się z relacjami osób które były lub są na jakiejś diecie mającej na celu schudnięcie. Wielokrotnie osoby te skarżą się że "ta dieta na mnie nie działa" - waga stoi w miejscu, a czasem nawet rośnie. Nawet gdy niekiedy słyszymy że dieta przyniosła rezultaty i nastąpił spadek wagi, to jakimś cudem osoby takie po niejakim czasie wracają z powrotem z relacją o tym że po zakończeniu diety powróciły do poprzedniej wagi lub nawet przybrały dwa razy tyle ile w trakcie diety straciły, czyli przeszły przez tak zwany efekt „jo-jo“.
Dlatego tak ważne jest znaleźć właściwą dietę, która pozwoli nam schudnąć w sposób definitywny i nie przybierać na wadze, kiedy przestaniemy ją już stosować. Dlatego po okresie odchudzania jest tak bardzo ważny okres utrzymywania wagi, kiedy już nie chudniemy, ale i nie przybieramy na wadze nawet dwustu gramów.
Błyskawiczne diety są więc mitem. Prawdziwe odchudzanie, które ma przynieść prawdziwe efekty, niestety musi trwać kilka miesięcy. Dlatego warto zacząć 1 stycznia by zdążyć na letnią próbę kostiumu kąpielowego.

Nessun commento:

Posta un commento